Pojďme se podívat na věc, kterou má doma každý. Je to lednička. Ať už ji máte v kuchyni, nebo ve spíži, je to takový malý svět ve vaší domácnosti. Málokdo ale ví, že i lednička by měla být správně zorganizovaná, aby byla nejvíce efektivní a potraviny v ní vydržely co nejdéle a nekazily se. Když je totiž vše na správném místě, funguje to, tak jak má. Já už si v ledničce udržuji systém pomocí různých organizérů, a proto lednička není přeplácaná a je hezky zorganizovaná. Nikdy nic nevyhodím, protože na vše hezky vidím a vím, kdy to mám zdělat.

Lednice

Chápu, že když má někdo přeplácanou ledničku, že po čase zjistí, co vše se tam kazí… Tomu chceme, ale předejít. Krok číslo 1 je ve vás. Záleží totiž, kolik toho nakupujete a skladujete. Uvědomte si, že nepotřebujete mít přecpanou ledničku, a nemusíte kupovat vše, co je v akci! Proto plánujte, co budete vařit nebo péct a podle toho nakupujte. Ideální je jít na nákup 1-2krát týdně a po zbytek si skočit třeba jen pro pečivo, to všichni chápeme, že se za chvilku nedá jíst… Naplánujte si, co koupíte a kdy to zděláte. Ať nic nevyhazujete, jsou to totiž zbytečně vyhozené peníze.

Lednice

A teď k té ledničce – Vrchní část lednice slouží k tomu, abyste si v ní uschovali uvařené jídlo, nebo zbytky. Zkrátka hotové jídlo, protože nahoře je ideální teplota k tomu, aby tam vydrželo co nejdéle. Střední část lednice, nebo poličky, chcete-li, jsou ideální pro skladování sýrů, šunky, jogurtu, tvarohu, smetany apod. Někdo tam může skladovat i mléko, ale u toho to není tak důležité, hovořím ale o nerozdělaném mléku. Všimněte si, že mléko v obchodech také není v lednici. Do lednice dáme, až to otevřené, a to můžeme dát společně s vejci do dveří lednice. Do spodních šuplíků poté umístíme zeleninu a ovoce. Ale pozor, ne každé ovoce a zelenina do lednice patří! To je dobré si nastudovat, ať to není neefektivní a nemusíte to vyhazovat.