Çanakkale určitě stojí za návštěvu. Çanakkale je malebné město s krásným nábřežím a najdete zde pěkné památky.  Çimenlik Fortress je útulný a malý hrad, který dal postavit v polovině 15. století Mehmet Dobyvatel. V dnešní době slouží jako vojenské muzeum. Můžete si zde prohlédnout expozice o bitvách u Gallipoli a vojenské artefakty. Kilitbahir Castle, turecky Kilitbahir Kalesi, je pevnost z roku 1463. Pevnost byla postavena kvůli kontrole úžiny Dardanel. Cimenlik Castle je krásná pevnost z 15. století, která kdysi sloužila k obraně města. Nyní se v ní nachází místní muzeum, kde se dozvíte něco o historii města.

Çanakkale

Z pevnosti se vám naskytne krásný výhled na úžinu Dardanely a na protější břeh, kde stojí město Eceabat. Chrám Athény je mystický chrám z 6. století před našim letopočtem. Je to nádherná antická památka. Trojský kůň je dřevěný kůň a je replikou z filmu Troja a určitě také stojí za zmínku. Koně najdete na pobřeží a hned vedle koně si můžete přečíst informace na informační tabuli a prohlédnout si model starověkého města Troja. Za zmínku stojí Trojské muzeum, které najdete nedaleko archeologického naleziště starověkého města Troja. Muzeum bylo otevřené v roce 2018 a je rozděleno do sedmi sekcí.

trojský kůň

Můžete si zde prohlédnout historické artefakty z Troji, také zde najdete artefakty dalších starověkých měst z blízkého okolí. Muzeum bylo v roce 2020 oceněno European Museum of the Year Special Appreciation Award . Vojenské muzeum je další muzeum ve městě. Asi tak 30 kilometrů jihozápadně od Çanakkale najdete archeologické naleziště Troja, turecky Truva, které znáte z Homérova eposu Ilias. Určitě si vzpomenete na Parise, krásnou Helenu, Hektora a Achilla. Na tomto místě si můžete prohlédnout zbytky městských hradeb, divadlo, chrám a také repliku trojského koně. Najdete zde také místní muzeum.